Грижа за интериорните растения

Грижа за стайните растения в интериорното озеленяване

Интериорното озеленяване внася цвят и топлина в интериора. Да не говорим за способностите на интериорните растения да подобряват въздуха, а някои нови изследвания показват, че могат да подобряват и настроението у хората.
Най-голямото предизвикателство в интериорното озеленяване е взимането в предвид на всички фактори, които биха повлияли на стайните растения, за да се чувстват и изглеждат добре. Това обаче, означава да познавате добре видовете стайни растения и техните изисквания за светлина, поливане и торене. Доверете се на нашите специалисти и оставете интериорното озеленяване на вашия офис в нашите ръце!
Ако обаче искате да се позабавлявате и да експериментирате, ето и няколко насоки как да подберете и да се грижите за стайните растения.

Как да изберем правилните интериорни растения?

Първото нещо, което трябва да вземете в предвид в интериорното озеленяване когато избирате стайни растения е къде ще ги сложите. Когато вече сте решили къде ще стои растението трябва да изберете вида му според средата, в която ще расте то. Тук важни са светлината и въздушната влажност.

интериорно озеленяване

Имате ли светло място близо до прозореца? Това е перфектното място за интериорно озеленяване. Тук можете да се развихрите. Но преди това помислете какво предпочитате – голямо растение с големи зелени листа или пък искате да внесете повече цвят в интериора?

Последното, но не по важност е – колко време искате да отделите за грижа за растенията? Подберете растенията за интериорно озеленяване, така че да имате възможност да полагате необходимите им грижи, те също са живи същества!

Как да поливаме правилно саксийните растения?

За правилната поддръжка на интериорни растения играят роля много фактори, но един от най-важните е поливането.

Почвата на повечето стайните растения винаги трябва да е леко влажна, но не мокра. Изключение правят някои по-сухоустойчиви видове като сукулентните растения и кактусите, които обичат по-суха почва и ако ги преполеете ще умрат. Има много начини да разберете дали стайното ви растения се нуждае от вода или не.

поливане на интериорни растения

Когато почвата в кашпата на вашето стайно растение е променила цвета си и се е напукала, най-вероятно то има нужда от поливане. Най-сигурният тест е да вдигнете саксията на зеленото растение и сами ще усетите дали тя е лека или не. Когато има влага в почвата саксията е по-тежка, нали?

Най-сигурният начин да разберете почвената влажност, обаче, е да използвате специален влагомер, който ние специалистите в интериорно озеленяване използваме ежедневно. Ако нямате такъв, пъхнете пръста си в земята и ще усетите до каква степен почвата е влажна.

Как да разберем дали стайните ни растения са дехидратирани?

В много офиси и домове където климатиците изсушават въздуха по-бързо от обикновеното много от интериорните растения страдат. Не позволявайте на зелените си растения да се дехидратират до степен, в която почвата се отдръпва от саксията! В тази ситуация стайните растения се стресират и може да има трайни увреждания в кореновата система.

Няколко симптома в интериорното озеленяване за недостиг на вода на растенията

  • Нетипично окапване на листата

  • Кафеникави краища по листата

  • Обезцветяване на листата

  • Забавяне на растежа

А дали не преполивате растенията за интериорно озеленяване?

Дали преполивате или стресирате растенията си дълго време без вода е почти едно и също. Най-сигурният начин, обаче, да убиете стайните си растенията си е да ги преполивате често. Това води до поява на много упорити гъбични заболяване по кореновата система и листата.
Няколко симптома в интериорното озеленяване за преполяти растения

Няколко симптома в интериорното озеленяване за преполяти растения

  • Събиране на вода в паничката на растението

  • Събиране на вода в паничката на растението

  • Новите и старите листа опадват едновременно

  • Кафеникави образувания с жълт ореол по листата

  • Гниещи корени

Осигурете дренаж за саксийните растения

Много важно за предотвратяване на заблатяване на почвата е осигуряване на добър дренаж за стайните растения. Те растат в ограничена среда и всяко преполиване може да увреди кореновата система необратимо. Най-добрият дренаж за кашпи и саксии е органичния – чакъл, обли камъни или керамзит.

дренаж за саксийни растения

Светлина – осигурете им достатъчно количество светлина

Съществено важен фактор за фотосинтезата на интериорните растения.
Знаете ли, че в естествената си среда повечето растения за интериорно озеленяване могат да получат светлина от слънцето до 10 000 лукса? Най-осветените стаи у вас не могат до достигнат повече от 1000 лукса, за това избирайте внимателно растенията, с които ще озеленявате интериора.

Въздушна влажност

Голяма част от интериорните растения живеят в много влажна среда – с над 80% влажност на въздуха. Може да се опитате да създадете локална въздушна влажност. Намерете малък плитък съд, на дъното на който поставете камъчета и го напълнете с вода. Поставен близо до стайните растения за интериорно озеленяване, той ще подобри локално въздушната влажност.

Торене – осигурете на саксийните си растения храна

Всяко растение, което се полива трябва да бъде торено редовно. Това се прави, тъй като водата отмива огромна част от хранителните елементи на интериорните растения. Особено важно е торенето на стайните растения, защото те имат ограничена хранителна среда и не могат да набавят допълнителни елементи от почвата както при екстериорните растения. Това е ваша задача, да им осигурите постоянна храна, за да могат да изглеждат добре.

Като специалисти ние ви препоръчваме да избирате само органични торове, тъй като течните синтетични торове се наслагват с времето и могат да образуват солен слой върху почвата, който е вреден за растенията.

торене на интериорни растения

Какъвто и тор да подберете трябва да спазвате коректно дозите, тъй като и прекомерно торене също е вредно за растенията за интериорно озеленяване.
За начало започнете с по-малка доза от препоръчаната. Повечето торове се прилагат 1 път в месеца. Ако, обаче забележите обезцветяване на листата на растенията започнете торене на всеки 2 седмици.

Пресаждане в нова саксия или кашпа

Колкото по-добре се грижите за растенията, толкова повече ще растат и ще се развиват добре и саксиите им ще умалеят. Когато това стане най-доброто време за пресаждане всъщност е пролетта, когато в повечето случаи е пика на тяхното развитие и ще преживеят по-лесно стреса от пресаждането.

пресаждане на растения

Подберете правилно саксия за интериорно озеленяване. Тя трябва да е няколко пръста по-голяма от старата. Не трябва да пресаждате растенията в огромни саксии, тъй като това отваря вратата за много гъбични заболявания. Когато пресадите растенията си в много по-големи кашпи техните корени нямат капацитета да усвоят толкова бързо водата в почвата си и тя може да остане мокра със седмици.

Това пък води до гниене на корените. Подбирайте винаги качествени органични торо-почвени смески, които да посрещат нуждите на вида саксийни растения.

И накрая, но не по-важност – обичайте ги. Те са живи същества и ще ви се отблагодарят с красотата си много дълги години ако се грижите добре за тях!

Ако имате нужда от професионален съвет или интериорно озеленяване, Грийн Арт предлага разнообразни услуги, които да задоволят вашите нужди:

2019-02-03T12:18:35+00:00