ПОКРИВНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

 

Покривни градини – озеленяване на тераси, балкони, плоски и наклонени покриви

 

Една от водещите тенденции в модерното озеленяване е изграждането на покривни градини. Все повече увеличаващият се интерес към тях ги правят идеално решение за презастроения град. Все повече архитекти започват да планират направа на покривни градини още в етап проектиране на новите сгради. Предимствата на тези покриви са наистина много, като се започне от отличната хидроизолация и се стигне до уникалната визия и усещане, които създават тези градини. Ако и вие искате да се възползвате от многобройните предимства на покривните градини, нашият екип ще ви помогне да изберете най-добрия вариант и да изградим мечтаната за вас зелена площ. 

Видове покривни градини

Интензивни покривни градини

Необходима е ежеседмична поддръжка на зелените площи

Екстензивни покривни градини

Изискват малко или никаква поддръжка на зелените площи

Интензивни Покривни Градини

Интензивно озелененият покрив е сходен с конвенционалното озеленяване на кота нула. Използва се за покриви където се предвижда изграждане на паркова среда, която ще бъде използвана често. Този тип покривни градини може да се изграждат и върху плочи на подземни паркинги или други подобни подземни съоръжения. Много често тези покриви се изграждат в комбинация от алеи и плочопътеки. Почвеният субстрат е над 20 см, а специализираните продукти за интензивно покривно озеленяване се подбират, така че да издържат на големия товар.

Тези градини са изключително красиви и атрактивни. Възможно е засаждане на всякакви декоративни храсти и малки дръвчета.

покривно озеленяване
озеленяване над гараж

Предимства на Интензивния Покрив

 

 • Оптимално използване на свободните покривни пространства, създавайки атрактивна паркова среда
 • Намалява количеството на дъждовните води, които обикновено биха поели воронките и улуците.
 • Намаляват вредното влияние на слънчевите лъчи, намаляват значително температурата през лятото, а през зимата целия пласт интензивно озеленяване играе роля на топлоизолация
 • Оптимално използване на свободните покривни пространства, създавайки атрактивна паркова среда

Принципна система за Интензивен Зелен Покрив

 1. Декоративна растителност
 2. Олекотен почвен субстрат/хумус
 3. Водоабсорбиращ панел от минерална вата
 4. Алеи или плочопътеки
 5. Пласт пясък, когато има плочопътеки или алеи
 6. Дренажен композит
 7. Осигуряваща приплъзване и защита мембрана
 8. Противокоренова хидроизолационна мембрана или битумна мембрана

Екстензивен зелен покрив

Екстензивните зелени покриви представляват озеленени с ниски силно сухоустойчиви растения, които изискват малко или никаква поддръжка. Това са изключително леки покриви, много подходящи за наклонени покрив. Подходящи са и за покриви, които не се използват толкова интензивно. Растенията, които се засаждат не изискват повече от 20 см почвен субстрат, обикновено се подбират различни сукуленти – седуми, ниско цъвтящи и декоративни треви.

Предимства на Екстензивния Зелен Покрив

 • Шумопоглъщащи, изключително цветни и радващи окото зелени покриви
 • Намалява количеството на дъждовните води, които обикновено биха поели воронките и улуците на покрива
 • Намаляват вредното влияние на слънчевите лъчи, намаляват значително температурата през лятото, а през зимата целия пласт интензивно озеленяване играе роля на топлоизолация
 • Оптимално използване на свободните покривни пространства, създавайки атрактивна паркова среда
покривно озеленяване седуми

Принципна система за Екстензивен зелен покрив

 1. Сухоустойчива растителност – седум/седум чим
 2. Олекотен почвен субстрат
 3. Дренажен композит
 4. Противокоренова хидроизолационна мембрана
 5. Битумна мембрана

Обобщено, ако имате зелен покрив, за който не искате да полагате много грижи – екстензивният зелен покрив е за вас. Ако обаче искате да озелените тераса или балкон, а защо не и площите над подземни гаражи с тревен чим и декоративни храсти – вашето решение е интензивно озелененият покрив.

озеленяване на наклонен покрив

Обадете ни се за консултация

 

(359) 895 035 570

office@greenartbg.com

София, бул. Сливница 212 в

Изберете професионална фирма за озеленяване

В Грийн Арт никога не правим компромис с качествения краен продукт – вашето удовлетворение от красивата градина. Използваме само най-модерна техника и методи в озеленяването на градини и дворове

Нашите ландшафтни архитекти и градинари с богат опит както с големи и корпоративни зелени площи, така и с частни градини ще се погрижат за вашата зелена площ. Уверете се в това и ни се обадете за оглед още сега!

Това, което ни различава от другите фирми за озеленяване в София е нестандартния и креативен подход към всеки проект за озеленяване.  Целият ни екип се стреми да бъде винаги в крак с новите тенденции.