Вертикални градини

Вертикални градини – бъдещето в модерното озеленяване

Вертикални градини с декоративни растения

Увеличаващият се интерес през изминалите години към вертикално озеленяване  прави този тип градини страхотно решение за хора с ограничено пространство.

За вертикално озеленяване можем да говорим както в интериора, така и при външното озеленяване. Това е особен вид озеленяване, много подходящ за нашия урбанизиран свят, вертикалните градини са подходящи както за малки прострнства, така и за озеленяване на фасади на сгради. Особен акцент внасят като по-малки пана в интериора или като вертикални градини с ароматни растения в екстериора като допълнение към покривно озеленяване, например.

Между какви типове системи за вертикални градини можете да избирате за вашия проект?

Вертикални градини с живи декоративни растения

Вертикални градини от „скандинавски мъх“

Зелени фасади

Живите стени са подходящи за всички сгради и съоръжения независимо дали са за дома или с бизнес характер. Единственото, което ви е необходимо е вертикална повърхност. Това са своеобразни картини, изключително атрактивни и красиви, а дизайна им е предизвикателство за всеки проектант.

Може би вече имате вертикална стена и търсите професионална фирма за озеленяване, която да поддържа вашата зелена стена? Разгледайте нашите услуги за поддръжка на зелени площи, а защо да не добавите още интериорно озеленяване като акцент към вертикално озеленяване.

Модулни ситеми за вертикални градини

Обикновено представляват предварително засадени растения в специална среда – пластмасови модули или система с геотекстил. Цялата тази система се монтира към стена, а поливната система представлява неразделна част от вертикалното озеленяване.

Модулните системи за вертикално озеленяване са изключително разпространени, а монтажът им е сравнително бърз.

Тези модули за живи стени се изработват най-често от рециклиран полипропиленов материал, който е с UV защита и издържа на голямо натоварване. Най-често тези системи представляват панели с контейнери, в които се засаждат растенията. Към тези модулни ситеми се монтира автоматизирано капково напояване. Може да се осигури и автоматизирано впръскване на течни торове в системата. Тези вертикални градини са подходящи както за интериорно, така и за екстериорно озеленяване.

Съставни елементи на вертикалните градини от модулен тип:

Изборът на растенията, които могат да бъдат използвани са неограничени.

хидроизолационно фолио за стената, на която ще бъдат монтирани

метална носеща конструкция

панели за вертикални стени – монтират се редово, един над друг

олекотен хранителен субстрат необходим за растенията

поливна система

Изборът на растенията, които могат да бъдат използвани са неограничени.

Система от геотекстил за вертикално озеленяване

Системите от геотекстил или нетъкано влакно най-често от синтетичен материал е иновация въведена от пионера във вертикалното озеленяване Патрик Бланк. Изключително малка дебелина на детайла, но значително по-трудоемка за монтаж. Тази система за вертикална градина също не може да съсществува без подходящо изградена поливна система и система за течно торене на растенията.

Какво е необходимо да обсъдим преди да ви дадем оферта за изграждане на вертикална градина?

 

Мястото където ще се монтира живата стена – трябва да имате празна стена, където да бъде монтирана конструкцията за вертикалното озеленяване

Вода – задължителен елемент на зелените стени е поливната система, така че трябва да има осигурено захранване

Светлина – в повечето сгради и офиси максималното количество светлина е между 300-500 На естествена светлина растенията могат да получат до 100 000 lux светлина. Така че, ако сте избрали зелена стена в интериора е задължително поставяне на допълнително осветление

Доверете се на на нашите специалисти и оставете изграждането на вашата вертикална градина на нас!

Вертикална зелена стена от скандинавски мъх

Вертикалните градини  от скандинавски мъх са на практика вечни. Предимствата на такава вертикална зелена стена е абсолютната липса на необходимост от слънчева светлина.

Поддръжката е минимална, а ефекта е максимален. Получават се изключително красиви и креативни стени, когато мъха се съчетае с други материали като камък, дърво и естествени растения за акцент.

Много подходящ и нестандартен материал е за изписване на фирмено лого или име.

Мъхът може да се монтира и на по-малки и преместваеми пана, което го прави идеален за места, където това е по-трудоемко или мястото е ограничено.

Прочетете малко повече в услугите ни за изграждане на зелени стени от скандинавски мъх.

Освен зелени стени от мъх, „Грийн Арт България“ предлага и зелени картини, идеални за подарък за любимите ви хора.

И ако все още се двоумите, ето и предимствата, които предоставят зелените стени за околната среда и вашето здраве:

Отлично решение за ограничени пространства, както и идеално архитектурно решение за скриване или декорация на стена

Подобряват качеството на въздуха

Поглъщат шума